Bezár
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt. Értem Részletek

GYIKGyakran Ismételt Kérdések

1. Miért kristályosodik be a méz? Becukrosodott?

A méz kristályosodása, amikor kristálycukor szemcsékre emlékeztető állagúra áll be az addig áttetsző, folyékony méz, ezért hívják hibásan cukrosodásnak is,  egy természetes folyamat. A mézben található gyümölcs- és szőlőcukor arányától függ, hogy ez mikor történik.

2. Igaz, hogy az akácméz soha nem kristályosodik be?

Nem igaz. Az akácméz is be tud kristályosodni, csak több időre van szükség. A gyümölcscukor aránya jóval magasabb, mint a szőlőcukor, ezért ez a folyamat jóval lassabb, mint például egy repceméz esetében.

3. Meddig tartható el a méz? Megromolhat?

A szó szoros értelmében nem romlik meg, amenyiben nem kerül bele idegen anyag (pl.: kenyérmorzsa, vaj), illetve ne érje levegő, mert nedvességet vehet fel. Természetesen a mézre is hatással van az idő. Egyes szacharidok az idő hatására és vannak a fényre-, a hőre érzékeny enzimek amik szintén lebomlanak.

4. Mi lesz a mézzel, ha forró teába teszem?

 A hőmérséklet növelésével a fenti folyamatot felgyorsítjuk, aminek következtében a méz beltartalmi értékei csökkennek, változnak. Nagy bajt nem okozunk, gondoljunk a mézes süteményekre.

5. Meg tudom állapítani a mézről, hogy hamisítvány?

Sajnos nem. Ma már olyan modern technikával dolgoznak a csalók, hogy szinte csak labori vizsgálatok útján lehet megállapítani, hogy valódi e a méz. Hiba lenne kijelenteni, olyan általánosságokat, hogyha ezt látom a méznél akkor valódi. (Pl.: Ragad? Nem ragad?) Nem ilyen egyszerű. A fajtamézek nem csak ízűkben, hanem állagukban, összetételükben, színükben, illatukban is különbözőek. Van amelyik méz fajtájánál fogva hígabb (pl. selyemfűméz), van amelyik természetes habot képez (pl. aranyvesszőméz).

6. Honnan tudják a méhek, hogy milyen mézet kell gyűjteniük?

A méhek nem tudják mit szeretne a méhész, ők nem mézfajták szerint gyűjtenek. Számukra a legvonzóbb, a legideálisabb (például: ha választaniuk kell a repcevirágot keresik fel az akác helyett) illetve a legközelebbi méhlegelőt látogatják. A méhész feladata, hogy figyelje a virágzást és időben döntsön. Fajtamézeket csak nagy, egybefüggő területekről lehet gyűjteni. Ha lement a virágzás, a méhész feladata, hogy elzárja a méhek elől az utat, hogy más virág nektárját ne hordják rá az addig összegyűjtöttre.

7. Gyerekek mikortól ehetnek mézet?

Az 1 éves kort meghaladva lehet mézet fogyasztani. Javasoljuk a kevés virágport tartalmazó akác- és selyemfűmézeket, valamint a kevésbé karakteres mézeket (pl. ámorméz).

8. Mennyi mézet szabad egy nap megenni?

A méz fogyasztásának a titka, a rendszeresség. Naponta egy kis kanál méz, biztosan jót tesz. Gyomrunk jelzi, ha sokat fogyasztottunk, de egy pohár víz segít. Ne terheljük túl a gyomrot egyszerre, a rendszeresség napi szinten is igaz, azaz keveset többször.

9. Igaz, hogy nagyon sokféle vitamin van a mézben?

Igaz, de mennyiségileg nem számottevő. Csak azért mézet ne fogyasszunk, hogy vitaminban gazdag legyen az étrendünk. A mézet nem ezért szeretjük.

10. Miért hívják ámorméznek? Miről kapta a nevét?

A növény neve után szokás elnevezni a mézeket. Az ámorméz esetében a növényt hívják ámorakácnak, viziakácnak, gyalogakácnak, melynek latin neve Amorpha Fruticosa, ahonnan származik az ámor elnevezés.

11. Miért ilyen sokszínűek a mézek? 

A mézek színe a virágok nektárjától lesz más és más színű. Nem a virágpor szinezi be. A legvilágosabb színű mézünk az akác- és a legsötétebb az erdeiméz. A méz ásványianyag tartalma is hatással van a színére, általánosságban elmondható minél sötétebb, annál magasabb az ásványianyag tartalma.

12. Miért van különböző színű akácméz?

 Az akácméz színének árnyalata változhat. Az egyik ok, hogy milyen hatások érik a virágot, így befolyásolja az időjárás, a talaj és adott esetben az akác virágzása idején az erdőben taláható egyéb virágok is, mint például a menta, mely kékes árnyalot ad az akácméznek. A másik ok, az idő. Minél régebbi a méz, annál sötétebb.

13. Cukorbetegek is fogyaszthatják?

Csakis az orvos beleegyezésével. Mivel a méz főleg cukor, igaz leginkább egyszerű cukrokból áll, amely nagyon gyorsan lebomlik. A méz szénhidráttartalma a mézfajtától is függ: akár 70g-80g-ig is változhat 100g-ban.

14. Virágporra allergiások is ehetnek mézet?

Csakis az orvos beleegyezésével, amennyiben olyan mézet szeretne fogyasztani, amelynek a virágporára érzékeny (pl.: aranyvesszőméz). A mézek virágportartalma más és más. Az egyik legalacsonyabb virágporú méz a selyemfűméz. Hasonlóan alacsony az erdeiméznek, mivel nem virág nektárjáról származik. Szintén kevés virágport tartalmaz az akácméz is.

A mézekről bővebben a mézleírásoknál olvashat.