Bezár
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt. Értem Részletek

Receptek



Kedves Látogató!

A receptek folyamatosan bővülnek, mézesnél mézesebb desszert, előétel és főétel receptek kerülnek fel.

Feltétlenül nézzen be hozzánk később is! Az alábbi oldalunkon további mézes recepteket talál: https://www.facebook.com/MezesReceptek

Köszönjük.

 

 

Nagymamám puszedlije

Hozzávalók a tésztához: 4 evőkanál kristálycukor, 2 dl víz, 20 dkg méz, 1 tojásnyi zsír, 2 tojássárgája, 50 dkg liszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 csomag (15g) szalalkáli.

Hozzávalók a mázhoz: 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, fél citrom leve.

Elkészítése: A cukrot egy nagyobb lábasban megpirítjuk. Hozzáadjuk a vizet, majd mikor már elolvadt a zsírt és a mézet is. Felforraljuk és levesszük a tűzről, majd azonnal beleöntjük a liszt a szalalkáli, a fahéj és a szegfűszeg keverékét. Gyorsan összekavarjuk (közben pezseg is), utána hozzáadjuk egyenként a tojássárgájákat, s mint a fánkot hólyagosra verjük, míg elválik az edénytől. Egy napig fedővel letakarva állni hagyjuk.
Másnap elkészítem a tetejére a mázat. A tojásfehérjét gőz fölött keményre felverem a cukorral és a citrom levével. A tésztát kb. 0,5 cm nyújtom és kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tepsit kizsírozzuk így kerül bele a tészta egymástól távolra rakva. Sülés: légkeveréses sütőben 170°-on 6-7 perc. Ezután egyenként belemártogatom a habba és hagyom száradni. Másnapra kész. Süteményes dobozba teszem, sokáig eláll.

 

 

Mézes tallér (cukor nélkül)

Hozzávalók: 50 dkg rozsliszt, 6-7 evőkanál méz, 4 db tojás, 1 db citrom, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál szegfűszeg.

Hozzávalók a tetejére: 1 db tojás, 10 dkg hámozott mandula.

Elkészítése: a liszthez adjuk a sütőport, a fűszereket és a reszelt citrom héját, majd a felmelegített mézet és a tojásokat.

Összedolgozzuk, majd 0,5 cm vastagságra nyújtjuk és 5-6 cm átmérőjű tallérokat szaggatunk ki belőle pogácsaszaggatóval, majd a tojással megkenjük a tetejét és mandulával díszítjük.

     180°-os sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. 

 

 

 

Mézes kókuszkocka

Hozzávalók a tésztához: 20-25 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 2 db tojás, 20-25 dkg méz, 1,5 dl tej, 30 dkg liszt és 1 csomag sütőpor.

Hozzávalók a mázhoz: 25 dkg margarin, 30 dkg cukor, 5 púpozott evőkanál kakaópor, 8 evőkanál tej és kb 20 dkg kókuszreszelék.

Elkészítése: először összekeverjük a cukrot a margarinnal, majd a mézzel, közben egyenként beleütjük a tojásokat, majd a tejjel összedolgozzuk(a massza folyós). Ezután fakanállal belekavarjuk a lisztet, melybe előzőleg beletettük a sütőport. Egészen lágy tésztát kapunk. Margarinnal kikent, lisztezett közepes tepsibe öntjük, egyenletesre simítjuk.

Sütés: 150°-os sütőben légkeveréssel kb 30 perc - ha kihűlt felkockázzuk a tepsiben.
A mázhoz a margarint , a cukrot, a tejet és a kakóport felforraljuk; a tűzről levéve már is mártogatjuk bele egyenként a süteményeket és meghempergetjük a kókuszreszelékbe. Tálcára tesszük - kb félóra és fogyasztható. Sokáig eláll, de nem lesz rá ideje, mert nagyon finom!

 

 

Mascarpone krém puszedli ágyon

 

Hozzávalók: 2,5 dl főzőtejszín, 25 dkg mascarpone, 10 dkg fehércsoki, 2 marék megunt vagy kiszáradt mézespuszedli, 1dl kávé, cukrozatlan kakaópor díszítésnek.

Elkészítése: a tejszínt felforraljuk a fehércsokival, majd ha langyosra hűlt hozzákeverjük a mascarponét. Mindeközben a puszedliket megfürdetjük a kávéban, ha már nagyon száraz a puszedli tördeljük szét. Pakoljuk egy díszes pohár aljára, töltsük fel krémmel és szórjuk meg a tetejét kakaóval. Egy picit magas a kalóriatartalma, de mennyei.